Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) duurt 4 jaar en op onze school zijn er drie leerwegen. Die verschillen van elkaar in niveau en hoeveelheid beroepsgericht en theoretisch onderwijs. We stomen leerlingen klaar voor een opleiding in het mbo. Soms stromen leerlingen na het vmbo door naar de havo.
In de onderbouw werken we met heterogene brugklassen. Hierin wordt op 2 niveaus gewerkt en getoetst (bbl/kbl en kbl/tl). Zo kunnen leerlingen eerst wennen aan de manier van werken in het voortgezet onderwijs en wordt het keuzemoment voor een leerweg uitgesteld tot het einde van het 2e schooljaar.
Een vmbo-leerling kiest aan het eind van het 2e schooljaar een leerweg. Een leerling kiest de leerweg die het beste bij hem past. Deze leerwegen bieden wij aan:
- Theoretische/gemengde leerweg (vmbo-tgl):
Leerlingen volgen algemeen vormende (avo-) vakken en daarnaast beroepsgericht onderwijs. Wij bieden Technologie en Toepassing aan en Dienstverlening en Producten. - Kaderberoepsgerichte leerweg (vmbo-kbl):
Leerlingen volgen zo’n 12 uur beroepsgericht onderwijs. De avo-vakken zijn van een iets lager niveau dan in de theoretisch/gemengde leerweg. - Basisberoepsgerichte leerweg (vmbo-bbl):
Leerlingen volgen zo’n 12 uur beroepsgericht onderwijs. De avo-vakken zijn van een iets lager niveau dan in de kaderberoepsgerichte leerweg.
Kerndoelen onderbouw vmbo
In de onderbouw (klas 1 en 2) van het vmbo volgen leerlingen onderwijs in de volgende vakken of leergebieden:
- Nederlands;
- Engels;
- rekenen en wiskunde;
- mens en natuur;
- mens en maatschappij;
- kunst en cultuur;
- bewegen en sport;
- 2e vreemde taal (alleen niet in de basisberoepsgerichte leerweg);
De leergebieden besteden ook aandacht aan onderdelen van:
- geschiedenis;
- aardrijkskunde;
- economie;
- natuur- en scheikunde;
- biologie;
- verzorging;
- digitale vaardigheid;
- techniek;
- beeldende vorming en muziek.