Aanwezig zijn is het begin van goed onderwijs. We hopen dan ook dat onze leerlingen vrijwel altijd aanwezig zullen zijn en we monitoren dit uiteraard. Dat zijn we overigens ook verplicht vanwege de leerplicht die voor onze leerlingen geldt.
Hoe gaan we om met de verschillende soorten afwezigheid en de verplichtingen die wij, de leerling en ouders daarin hebben.
Praktische punten
Ziek melden: Als de leerling door ziekte niet aanwezig kan zijn, bellen de ouders tussen 8:00 en 8:45 naar school.
Wanneer de leerling weer beter is, zetten ouders/verzorgers dit op de absentiekaart en de leerling meldt zich hiermee bij de domeincoach. Dan worden alle uren afwezigheid van deze melding in SOM op “ziek” gezet.
Ziek naar huis: Als de leerling onder schooltijd ziek wordt en naar huis moet, meldt de leerling zich bij de domeincoach. Deze neemt contact op met een ouder/verzorger voordat de leerling naar huis gaat.
Afspraak onder schooltijd: Afspraken met bv. arts, hulpverlener worden bij voorkeur buiten schooltijd gepland. Wanneer dat niet mogelijk is, wordt de afspraak bij voorkeur vooraf doorgegeven via de absentiekaart. Is de afspraak niet vooraf gemeld, dan kan dit nog binnen een week na de afspraak. Daarna telt de afwezigheid als spijbelen.
Domein: Het domein is dé plek waar de leerling zaken rondom afwezigheid regelt. Klopt er volgens de leerling iets niet in SOM? Dan kan de leerling dat melden bij de domeincoach. Ook het inhalen van gespijbelde uren en terugkomen vanwege te laat kome gebeurt in het domein.
Bijzonder verlof aanvragen: Als het nodig is om verlof aan te vragen voor bv. een bruiloft, uitvaart, religieuze feestdag dan doen ouders dit via het formulier dat op de schoolsite staat. De afdelingscoördinator neemt hier een beslissing over. De wet staat niet meer dan 10 verlofdagen per jaar toe.
Hoe gaan wij om met .....?
…verzuim door ziekte
Als een leerling ziek is, houdt de mentor zoveel mogelijk contact met de ouders en de leerling. Op de 3e ziektedag neemt de mentor sowieso even contact op met de ouders om te horen wat de verwachting is.
Als een leerling langer dan 7 dagen achtereen ziek is, gaan wij kijken hoe de leerling toch bij kan blijven met het schoolwerk.
Als een leerling meer dan gemiddeld ziek is (d.i.: 4 ziekmeldingen in 12 weken), nemen wij contact met de ouders op om dit te bespreken. Deze leerling mist dan namelijk veel onderwijs en dat is een punt van zorg. Gezamenlijk kijken we hoe we het ziekteverzuim omlaag kunnen brengen en we kijken hoe de leerling, ondanks de gezondheidsklachten, toch genoeg onderwijs kan volgen.
Als het nodig is, vragen we advies van de schoolarts. Deze kan de school adviseren over de belastbaarheid en begeleiding van de zieke leerling.
…te laat komen
Te laat komen is voor iedereen vervelend. Als eerste voor de leerling zelf: het is een onprettig begin van de dag. Maar ook voor de docent en de medeleerlingen is het vervelend: het verstoort de les en het kost lestijd om zaken te herhalen.
Voor uitgebreide informatie over dit onderwerp verwijzen wij u naar de schoolgids. (paragraaf 5.3)